Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
de-spong-1.jpg

Vrije Basisschool De Sprong

Type
Basisschool
Plaats
Waardamme, België
Project type
Renovatie van de vloeren van een Belgische basisschool
Project grote
750 m²
Producten
Lino Art (500m²), Taraflex Multi-Use (250m²)

Onderhoudsarme en duurzame vloeren voor nieuwbouwdeel Vrije Basisschool De Sprong

Basisschool De Sprong ligt in het centrum van het dorp Waardamme naast de kerk. De Sint-Blasiusparochiekerk met kerkhof staat als beschermd monument op de inventaris van het bouwkundig erfgoed. Samen met de nabijgelegen voormalige pastorie aan het Dorpsplein en de bestaande kerkhofmuur tussen de kerk en de schoolsite vormt ze een beschermd dorpsgezicht. Architecten Groep III uit Brugge integreerde het nieuwe bouwvolume van de school optimaal in deze historische context. Oxfloor-Multistep uit Kortrijk stond in voor de plaatsing van de duurzame Gerflor vloeren in de klaslokalen en de sporthal.

"De schoolgebouwen verkeerden in een slechte technische staat en voldeden niet meer aan de behoeften van de school", zegt architecte Delphine Bostoen. "Ook de verschillende locaties maakten het functioneren van de school moeilijk. Zowel het sanitair als de refter waren sterk verouderd, er was nood aan een turnzaal en er was ook een capaciteitsprobleem. De school wilde daarom zes nieuwe klaslokalen, een gymzaal met bijbehorende kleedkamers, nieuwe toiletten en een eetzaal met ondersteunende accommodatie."

Delphine Bostoen, architect

Hedendaags volume versus beschermd dorpsgezicht

Architecten Groep III onderzocht grondig welke gebouwen het waard waren om te behouden en welke beter gesloopt konden worden. Het ontwerpteam koos ervoor alleen het bestaande kloostergebouw te behouden, vanwege de erfgoedwaarde en de recent gerealiseerde dakuitbreiding. Op de begane grond werden een nieuwe refter en sporthal gebouwd met de bijbehorende functies zoals sanitair, kleedkamers, opslag en een maximale oppervlakte voor open spel.

Op de eerste verdieping zijn 6 lagere klassen georganiseerd in een L-vormig volume dat zich over de speelplaats vouwt, waardoor een overdekte speelruimte ontstaat. Dit L-vormige volume kijkt uit op de kerk en het beschermde dorpsgezicht. Enerzijds confronteert het hedendaagse volume het beschermde dorpsgezicht, anderzijds creëert de keuze voor sobere en gelijkaardige materialen een dialoog tussen beide.

de-sprong-3.jpg

Naadloos materiaal

Architecten Groep III adviseerde DLW Linoleum Lino Art van Gerflor als vloerbedekking voor de klaslokalen. Dit type vloerbedekking heeft de oppervlaktebehandeling Neocare, waardoor het zeer slijtvast is. In basisscholen werkt Architecten Groep III vaak met heldere, inspirerende kleuren.

 

de-sprong-5.jpg

"Voor klaslokalen geven wij altijd de voorkeur aan een zo naadloos mogelijk materiaal omdat dit een maximale uniformiteit brengt. Linoleum is bovendien een ecologisch product, akoestisch interessant en gemakkelijk te onderhouden als de juiste producten worden gebruikt. In basisschool De Sprong kozen we voor geel als basiskleur, aangevuld met een accentkleur per lokaal om de afzonderlijke klassen herkenbaar te maken. Geel is de universele kleur voor vrolijkheid, positiviteit en blijheid. Wie zou dit gevoel niet aan de kinderen willen meegeven? Bovendien stimuleert het de hersenen en het denkproces."

Architecten Groep III

Het bedrijf Oxfloor-Multistep was verantwoordelijk voor het leggen van de vloer.

Toplaag met een lange levensduur

De gemeente Oostkamp participeert in het project om de school ook na schooltijd toegankelijk te maken voor verenigingen. De ligging van de sporthal en kantine op de begane grond zorgt ervoor dat ook na schooltijd een optimale exploitatie mogelijk is. Groep II Architecten ging daarom op zoek naar een multifunctioneel vloerproduct voor de sporthal en koos uiteindelijk voor de Taraflex® Multi-Use.

de-sprong-8.jpg

"Hij is uitermate geschikt als sportvloer, maar kan ook met gewone schoenen betreden worden tijdens voor- en naschoolse activiteiten", zegt architect Bostoen. "Dit type vloer werd ook gebruikt bij de renovatie van de turnzaal in de Spanjeschool in Roeselare. Deze zaal wordt ook gebruikt voor multifunctionele activiteiten en we hebben al veel positieve reacties gekregen op deze vloerkeuze. Gerflor lanceerde onlangs een aantal nieuwe kleuren in het gamma die ons overtuigden om voor dit product te kiezen."

Delphine Bostoen, architect

"Het voordeel van deze vloerbedekking is dat de toplaag een levensduur heeft van meer dan 30 jaar. Bij andere soorten vloeren moet je de toplaag regelmatig vernieuwen en daarmee ook de belijning voor de verschillende sporten."

David Janart, Oxfloor-Multistep Company

Enkele adviezen van Delphine Bostoen, architect

Meer weten over de producten die we hebben gebruikt

Gerflor staat voor u klaar!
Service

Heeft u een vraag of advies nodig over een project? Neem dan contact op met Gerflor voor klantspecifieke ondersteuning. 

Neem contact op
service

Meer over Gerflor

Al meer dan 80 jaar ontwerpt, produceert en verkoopt de Gerflor Groep innovatieve, decoratieve en milieuvriendelijke oplossingen voor vinyl en LVT-vloeren, linoleum, wandbekleding en toegankelijkheid, veiligheidsvloeren, antistatische vloeren van installatie tot afwerking voor professionals en particulieren.

Een assortiment dat voldoet aan de specifieke eisen van elke markttoepassing: commercieel, onderwijs, gezondheidszorg, sport (gymzaal en buitenspeelruimtes) en zelfs woongebouwen. Voor nog meer inspiratie, welzijn, veiligheid, prestaties en rendement op investering.

This option will filter the result to display only products that are currently available in stock.